Capçalera EHMSG

El Dr. Ignasi Puig, premi a la millor comunicació oral en el darrer congrés de l’European Helicobacter and Microbiota Study Group

El Dr. Ignasi Puig, coordinador del GOES research group, ha estat guardonat amb el premi a la millor comunicació oral en el 35è Congrés de l’European Helicobacter and Microbiota Study Group (EHMSG), celebrat a Glasgow. El treball premiat porta per títol Helicobacter pylori diagnostic tests used in 35,000 patients in Europe: results from the European Registry on H. pylori Management (Hp-EuReg).

L’estudi, amb una mostra de quasi 35.000 pacients, té per objectiu avaluar quins dels tests diagnòstics d’Helicobacter pylori són utilitzats amb major freqüència als diferents països europeus i si aquest ús s’ajusta a les recomanacions de les guies internacionals. Els resultats, amb una gran heterogeneïtat entre els diferents territoris, mostren que a un 71% del total de pacients, a un 65% en el cas dels menors de 50 anys, se’ls ha realitzat un test invasiu (gastroscòpia) per al diagnòstic d’Helicobacter pylori.

Aquesta xifra posa en relleu el sobreús de la gastroscòpia per diagnosticar H. pylori i ressalta la necessitat d’incrementar l’ús de tests no invasius com el test de l’alè o l’antigen en femta, que tenen una efectivitat similar. Cal recordar que la infecció per Helicobacter pylori és la infecció crònica més freqüent a nivell mundial i representa la causa fonamental de patologies com la gastritis crònica, l’úlcera pèptica i el càncer gàstric.

Puig s’ha encarregat de la supervisió d’aquest treball, subprojecte de l’European Registry on the Management of Helicobacter Pylori Infection, el qual ha estat desenvolupat per la investigadora predoctoral Natalia Garcia Morales (Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo) i presentat pel Dr. Laimas Jonaitis (Lithuanian University of Health Sciences).

Podeu visualitzar la comunicació oral guardonada en aquest enllaç.

Comparteix aquest article