Capçalera Congrés Societat Catalana de Digestologia

El Dr. Marco Antonio Álvarez recull el primer al millor pòster en el 31è Congrés de la Societat Catalana de Digestologia

El Dr. Marco Antonio Álvarez, membre del Gastrointestinal Oncology, Endoscopy and Surgery research group (GOES), ha recollit el premi al millor pòster en el 31è Congrés de la Societat Catalana de Digestologia celebrat la setmana passada a Girona. El treball premiat porta per títol Prevalencia de lesiones perdidas en pacientes con preparación intestinal inadecuada mediante la repetición temprana de una colonoscopia i és fruit d’un estudi multicèntric liderat durant la seva etapa a l’Hospital del Mar i en què han participat 11 centres de l’Estat espanyol. Per part del GOES, a més del Dr. Álvarez com a investigador principal, el Dr. Ignasi Puig ha participat com a investigador col·laborador.


El guardó és per a un estudi multicèntric sobre els efectes que té una preparació intestinal inadequada en la detecció de lesions durant una colonoscòpia

L’estudi analitza el percentatge de lesions no detectades durant les colonoscòpies que resulten no vàlides per una inadequada preparació. Els resultats indiquen que entre els pacients amb preparació intestinal insuficient, la visualització impossible d’un segment del còlon (classificació de Boston 0) es va associar a una manca de detecció de lesions avançades com càncer. En canvi, en les preparacions insuficients amb una visualització parcial (Boston 1), no es va detectar cap càncer. Les conclusions són importants perquè canvien l’evidència de les recomanacions actuals, que suggereixen repetir la colonoscòpia abans d’un any quan la preparació és insuficient. En els pacients amb una visualització impossible, aquest interval de recomanació no seria acceptable. 

Els membres del GOES van tenir una destacada participació i visibilitat en el congrés, ja que a més d’aquest estudi guardonat es van presentar altres treballs. El Dr. Raúl Velamazán va presentar, com a primer autor, la comunicació oral Patrones de recurrencia tras un primer episodio de litiasis biliar sintomática que precisa ingreso ¿a quién priorizar en la lista de espera de colecistectomía? RELAPSTONE-Grupo joven AEG

D’altra banda, el Dr. Puig va actuar com a coordinador i moderador del 7è Taller Videofòrum d’Endoscòpia, on també va intervenir com a ponent exposant un cas de diagnòstic òptic complex d’un pòlip colorectal. A més, el Dr. Puig és col·laborador del pòster presentat Cáncer Colorectal pt1 diagnosticado en contexto de cribado poblacional de CCR, estudi liderat per l’Hospital Clínic, i va actuar com a moderador de la secció d’Endoscòpia i Pàncrees de pòsters.

Comparteix aquest article