Capçalera LODIP

Primer ‘Workshop Train the trainers’ del curs TOD early CRC, una trobada d’experts per parlar sobre el diagnòstic òptic del patró invasiu als pòlips colorectals i establir els fonaments de la tutorització de la formació

Una desena de digestòlegs experts en la caracterització endoscòpica de lesions colorectals, provinents de diferents punts de l’Estat espanyol i del Regne Unit, es van trobar fa uns dies a la Fundació Althaia en unes jornades organitzades pel GOES research group. La reunió, liderada pel Dr. Ignasi Puig, va servir per establir una discussió oberta sobre l’avaluació endoscòpica dels pòlips colorectals i la selecció dels tractaments més adients en funció del seu diagnòstic òptic.

Durant dos dies, els experts van compartir experiències i van aprofundir en els continguts del Training in Optical Diagnosis of Early Colorectal Cancer (TOD early CRC), un curs pioner que actualment està vinculat a un assaig clínic, que compta amb el suport econòmic de la Fundació de La Marató de TV3, i que pròximament estarà a l’abast de qualsevol metge endoscopista del món que vulgui formar-se en aquest camp.

Workshop Train the trainers

La trobada va reunir els següents experts endoscopistes, que formen part del panell de tutors internacional del curs: Adolfo Parra (Nottingham University Hospitals NHS Trust), Marco Bustamante (Hospital Universitari i Politècnic La Fe), Alberto Herrejos de Tejada (Hospital Universitario Puerta de Hierro), Akiko Ono (Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca), Enrique Rodríguez (Hospital Universitario Ramón y Cajal), Maria Pellisé (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona), Hugo Uchima (Hospital Germans Trias i Pujol), Marina Solano (Hospital Comarcal de Alcañiz) i João da Costa (Consorci Sanitari de Terrassa). A més del Dr. Puig, per part d’Althaia van assistir-hi el Dr. Marco Antonio Álvarez, cap del Servei de Digestologia, i la Dra. Sònia Fernández, adjunta al Servei.  

Workshop Train the trainers

El TOD early CRC és una formació única al món que pretén ensenyar als professionals de l’endoscòpia a reconèixer el patró invasiu dels pòlips colorectals mitjançant la tècnica de la magnificació, la qual proporciona imatges que permeten predir amb precisió quins pòlips del còlon són malignes.

L’evidència científica ha demostrat que el diagnòstic òptic amb zoom o magnificació permet predir la histologia i, per tant, ajuda a decidir el tractament més adient en el mateix moment de la realització de la colonoscòpia. Per tant, la formació adquirida en aquest curs pot permetre estalviar cirurgies als pacients amb pòlips benignes o bé càncers en una fase incipient, ja que aquestes lesions s’extreuen per via endoscòpica. A més, un aprenentatge que permeti identificar amb precisió un pòlip maligne en un estadi més avançat pot ajudar a evitar proves i complicacions innecessàries, per prioritzar en aquests casos la cirurgia convencional.

Comparteix aquest article